Музеите във Велико Търново стават все по-привлекателни за туристите

велико търново, царевец

Снимка: TourBG/Десислава Маданска

Музеите във Велико Търново увеличават посещенията от туристи от началото на годината, съобщиха от Регионалния исторически музей. Отчетен е ръст от 10,95% в сравнение със същия период на миналата година. За първите шест месеца от 2019 г. 225 511 туристи са посетили музеите във Велико Търново. За същия период през миналата година броят им е бил 203 253 души.

По-голям процент от посетителите са българи, а чуждестранните туристи, които са разгледали търновските музеи, са 90 601 души. Те са основно от Румъния, Испания, САЩ и страните от Азия. Най-атрактивна за туристите продължава да бъде крепостта “Царевец”, следвана от църквата “Рождество Христово” в Арбанаси, която е посетена от над 20 000 туристи. Интерес се отчита и към Констанцалиевата къща. Модерният прочит на историята – Мултимедийният посетителски център “Царевград Търнов”, е разгледан от над 20 000 души, а средновековните църкви-музеи в кв. “Асенов” са приели 14 961 души.

Музеят “Възраждане и Учредително събрание” е културно-историческият обект във Велико Търново, за когото се отчита увеличен интерес от страна на туристите. Със същото може да се похвали крепостта “Трапезица” и античния град Никополис ад Иструм.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up