15-16 юни, Биле фест, остров Света Анастасия

света анастасия

Снимка: anastasia-island.com/

За първа година остров Света Анастасия край Бургас ще бъде домакин на “Биле фест” – фестивал, посветен на билките. Първото издание ще се проведе на 15 и 16 юни. Очаква се повече от 50 участници да се включат в събитието с билки, здравословни храни, екстракти, мехлеми, да покажат автентичните начини за приготвянето им. На този фестивал посетителите могат да научат много за народните ритуали и илачи.

От островната пещ ще бъде изваден топъл хляб, замесен с квас, билки и зеленчуци. Кримският чай – билка, която расте на Света Анастасия, ще има своето запазено място в програмата. Козметика с билкови продукти и морски водорасли ще бъде представена на гостите лично от производителите.

На острова ще могат да се закупят свежи билки за разсад, красиви сувенири и бижута с билки, цветя и български шевици. За да е истински празнично и българско настроението, ансамбъл “Странджа” ще заплени публиката с фолкрлорни танци и песни, както и с ревю на народни носии и традиционни български облекла от миналото. В островния музей ще бъде подредена изложба на странджански шевици. Посетителите ще чуят и мелодии на флейта в изпълнение на възпитаници на НУМСИ “Панчо Владигеров”.

Най-малките гости на острова ще се забавляват в творчески работилници за сапуни и сувенири от ароматни билки. В кухнята на ресторант “100 години назад” подготвят специално меню със супа от коприва, лапад и слез. Мидите ще са с дафинов лист и пресен девесил, а пилешкото с пресни картофки ще е подправено с мащерка, риган и босилек. Екипът на острова ще представи медената лимонада с кримски чай и свежа мента като хита на лято 2019.

На 15 и 16 юни кораб “Анастасия” ще пътува с часове на тръгване: 10.00, 11.30, 13.30, 15.00 и 17.00 часа. Необходима е предварителна резервация на телефон: 0882 004 124 или на email: reservations@gotoburgas.com

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up