Учени откриха останки от праисторическа гора в Северно море

Северно море

Вкаменелости от праисторическа гора на 10 000 години са открити от учени от университета в Брадфорд. По време на 11-дневна експедиция експертите са взели проби от утайки на морското дъно и по този начин са датирали останките. Праисторическата гора се оказала част от Догерленд – площ от няколко хиляди квадратни километра, разположена между континента и източните брегове на Великобритания.

Анализът на пробите показал, че слоят сгъстен торф е под морското дъно. Той показва формирането на плодородни благодатни на влага зони в миналото. В някои части на планетата са регистрирани седименти от големи реки. Учените се надяват да открият следи от населени места.

В края на последния ледников период, Догерленд постепенно започнал да се освобождава от ледената шапка. Той се превърнал в обширна гориста равнина с общност от ловци-събирачи и стада от животни. Затова учените от университета в Брадфорд предполагат, че в Северно море все още може да са съхранени останките от селищата на ранни ловци-събирачи. Това довело до наводняване на района преди около 8000 години.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up