Полицай от Шумен сбъдва мечтите си, потегля с кану по маршрут, описан от Жул Верн

кану

Мечтите се сбъдват, когато вярваме в тях. Това ще докаже 47-годишен полицай от Шумен, който тръгва на пътешествието на живота си. Тихомир Радев си е поставил за цел да преплава с едноместно кану цялото поречие на река Дунав – от изворите в планината Шварцвалд до Черно море. Маршрутът не е избран случайно. Тихомир Радев ще се опита да преповтори литературната пътека от романа “Дунавският лодкар” на Жул Верн, в който главният герой е български лодкар. Опитът стартира на 10 юни. Плаването трябва да приключи на 31 август.

Маршрутът е доста амбициозен, тъй като дължината му е цели 2500 километра. Началната точка е град Инголщат в Германия и ще завърши в Черно море.

„Ще бъда сам, без абсолютно никаква логистика. Ще плавам с каяк, ще се изхранвам от реката, крайбрежието на реката – т.е. това, което намеря по брега и хората, които срещам по реката“, разказа Тихомир, цитиран от БНР. В себе си ще носи пари само за покупката на бутилирана вода.

Приключението на Тихомир не е предизвикателство само за него самия. С него Радев иска да отправи послание към младите – да четат и да мечтаят. “Дунавският лодкар” на Жул Верн разказва за български герой, който преминава същия маршрут в подобни условия, за да помогне в организирането на Априлското въстание.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up