КЗП започва масови проверки по Черноморието

плаж лозенец

Снимка: wikipedia.org

От началото на м. юли Комисията за защита на потребителите започва масови проверки на туристическите и търговските обекти в курортите по Българското Черноморие. Вече са извършени проверки на местата, за които в минали периоди са установявани проблеми – липсвала е категоризация и е била наложена мярката “временно затваряне”, условията не са отговаряли на необходимото за рекламирания брой звезди и т.н. Проверките на Комисията за защита на потребителите ще продължат през целия летен сезон. Грамажите и цените в менютата на ресторантите също ще бъдат обект на проверките.

При идентифициране на проблем, Комисията за защита на потребителите има право да наложи санкция и да уведоми Министерството на туризма, което има право да намали категорията на туристически обекти, които не изпълняват изискванията за дадения брой звезди.

Най-често срещаните нарушения в туризма са свързани с премълчаване или разпространение на заблуждаваща информация, която формира у потребителите погрешни впечатления за предоставената оферта. В последните години обаче подобни примери са по-скоро рядкост. В около 10% от случаите при проверките се констатират нарушения, а жалбите относно качеството на туристическия продукт са едва 4% от всички оплаквания в Комисията за защита на потребителите на годишна база.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up