Община Опака кандидатства за реставрация на Скалния манастир край с. Крепча

скален манастир

Община Опака кандидатства в конкурси за реставрация, консервация и социализация на Скалния манастир край с. Крепча. Манастирът е най-значимият средновековен паметник в Поповско-Опаченския район на Търговищка област. Той е изсечен във варовиковите скали, които се намират на 2 километра от центъра на селото. По стените на църквите и килиите има врязани кирилски, староеврейски букви и рунически знаци и рисунки.

Учени твърдят, че два надписа, открити върху стените на Скалния манастир, са най-ранните надписи на кирилица в света. Единият е датиран от времето на цар Симеон Велики, а запазеният надпис гласи: “В година 921-ва през месец октомври почина раб божи Антон…”. Другият – много по-добре запазен, е без конкретна дата: “В името на Отца и Сина и Светия Дух. Тук почива праведният отец Антони. Ж. А който направи в църквата житница да отговаря пред Бога. Написа недостойният Михаил. Амин.” Обектът и надписите са проучвани от археолога проф. Казимир Попконстантинов.

Кметът на Община Опака Бахри Алиев съобщи пред БТА, че в момента на манастира е монтирана система за видеонаблюдение, чиято цел е да подобри охраната. Забележителността се посещава от организирани групи и от любители на археологията и историята. В момента достъпът до средновековната обител е забранен, но всеки желаещ да го разгледа може да получи ключ за входната врата от кметството на Крепча, след като се регистрира.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up