Дания – страната, в която децата ходят на книжен туризъм

книга

Снимка:pixabay.com

Дания е страната, в която е съвсем нормално децата да ходят на книжен туризъм, а обядът за най-малките да се сервира с… приказка.

В скандинавската страна четенето на книги е задължително още преди първи клас, а почти всяка година в училище има изпит по четене. В същото време никой няма оценка по четене.

холстебро

Най-малките тръгват на училище на първи май. През есента те ще бъдат ученици в нулев клас, който в България бихме го нарекли забавачка.

В училището в Холстебро единственото място, където малчуганите имат задължителен час – като истинските ученици, е училищната библиотека.

“В училище всяка седмица имат час библиотека, в който са задължени да си вземат минимум три книги. Едната книга трябва да е на много ниско, лесно ниво – за предучилищна група, в която децата трябва да се учат да четат сами. Това са много лесни книжки с много кратки и лесни думички. А другите две книжки, които тя си вземе, са за четене от родителя”, разказа пред Нова тв Галина Михайлова, чиято дъщеря Далия учи в училището в Холстебро.

В класната стая на най-малките обядът се сервира с приказка.

“Чета им книжки, за да се научат да си представят, защото компютърът и телевизорът ги правят безучастни и без въображение”, разказа учителката Лизе Тьорнилд.

По-големите ученици трябва задължително да четат поне по 20 минути вкъщи. Това се контролира от родителите, а в училище често се случва да пращат големите да четат на глас на малките, а това е една от мерките срещу тормоза и агресията.

Самият Холстебро е търговски, промишлен и културен център в Западен Ютланд. Основните индустриите са производството на преработени храни, желязо и машини, дърво и мебели, текстил и химикали.

Gрадът е известен и с безопасния си трафик и огромната мрежа от пешеходни пътеки. Околната среда е обогатена от множеството живописни сгради, включително градската църква и кметството.

холстебро холстебро

Първата скулптура, закупена от община Холстебро, е скулптурата на Алберто Джакомети “Жена на колата”.

 

 

 

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up