Слънчев бряг с около 1000 незаконни преместваеми обекта

слънчев бряг

Снимка: commons.wikimedia.org

В Слънчев бряг са констатирани около 1000 незаконни преместваеми обекта. Това заяви пред bTV Георги Николчев, председател на Българската асоциация на собствениците в туризма, а от скоро и съветник по туризма на служебния премиер Огнян Герджиков. Министър Стела Балтова е изискала информация от кметовете колко точно са преместваемите обекти по Черноморието. Все още обаче такава информация не е получена.

Някои от кметовете обяснили наличието на подобни обекти с това, че собствениците им били техни избиратели.

Относно незаконния къмпинг край Созопол, той посочи, че са предприети действия от страна на Окръжната прокуратура в Бургас за премахването му. Става дума за около 15 незаконни сгради, разположени на терена. Те са декларирани, че ще използват за наблюдаването на птици.

По думите му още с подписването на договора за терена се е знаело, че ще има такова заобикаляне на закона, затова и не е трябвало документите да бъдат парафирани със собственика на горския фонд. В закона е много точно определено какво може да има в един горски фонд.

В договора е посочено, че на мястото ще бъдат разположени 15 каравани с няколко наблюдателни пункта, от които да се следят птиците.

„Това не би трябвало да става, защото излиза, че всеки, който притежава гора, може да си разположи къмпинг и какво ли още не“, посочи Николчев.

С незаконните преместваеми обекти трябва да се заеме община Созопол и ДНСК. Глобата, която се налага на кметовете за непремахнат незаконен преместваем обект, е около 5000 лв.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up