Добре дошли в Русия – песни, танци и вкусните блинчики на баба Олга

москва, русия

Снимка: flickr.com

Тук ще ви разкажем за приключенията на нашите приятели от фолклорен ансамбъл „Балкан“ по време на участието им във фестивал в Русия. Така, както те са видели и почувствали пътуването. Танците са универсален език, а каква по-хубава реклама за България от традициите и културата ни, от българските народни танци.

 

Уморени след дълъг път, пристигнахме успешно в Москва. Време за почивка, за стягане на костюмите за предстоящите участия, а забавленията тепърва започваха. Във фестивала участие ще вземат и групи от Австрия, Алжир, Гърция, Мексико, Саудитска Арабия и Южна Корея, както и много ансамбли от Русия.

Денят започна с посещението на московския Кремъл, там са разположени редица важни структури на държавната власт. Той се намира край река Москва.

кремъл, река москва, москва, русия

Видяхме катедралния храм “Успенски събор”,

успенски събор, москва, русия

цар Камбана – най-голямата камбана в света, отлята за “Успенски събор”,

цар камбана, москва, русия

цар Топ – най-голямото оръдие, което никога не е стреляло

цар топ, москва, русия

и всички забележителности в московския Кремъл. Денят ни продължи с техническа репетиция – подготовка за концерта на следващия ден, като организаторите поискаха да видят цялата ни програма, за да изберат най-подходящите танци.

Вечерта ще запомним с возенето в московското метро, изключително голямо и забележително. Дължината на московския метрополитен е 327,5 км. Състои се от 12 линии и 196 станции, а някои от станциите са украсени със статуи и картини, изглеждат като произведения на изкуството.

метро, москва, русия

Следващият ден няма как да забравим. Беше Денят на Москва, 5 септември, навършват се 868 години от основаването му. Навсякъде хората празнуват, носят балони, шапки и широките си усмивки. Това изключително ни зареди за предстоящия ни концерт.

Поради обилния валеж преди началото на концерта, публиката беше малобройна, но когато слънцето се появи, това се промени. Хората много ни се радваха, а настроение не липсваше. Така „Балкан” взе участие в тържествата по повод празника на Москва.

ансамбъл балкан, русия

След концерта ни заведоха на ул. „Арбат“, занаятчийската улица. Тя е разделена на две части – нова и стара. По нея винаги има много артисти, карикатуристи, художници, фокусници и други талантливи хора. Там също имаше концерти, песни и положително настроение.

арбат, москва, русия

Едно от първите приятелства, които направихме по време на концертната ни дейност в Москва, беше групата от Гърция. Изключително весели хора, имаше музика, танци и песни. В забавата се включиха и мексиканците, австрийците и представители от Саудитска Арабия. В този момент разликата в езиците нямаше значение, защото всички говорехме един – езика на танца.

На следващия ден отпътувахме за град Суздал. Посрещането беше незабравимо, а във фоайето на хотела ни чакаха всички организатори и гидове. За доброто ни настроение се погрижи местния младежки ансамбъл. След настаняването и обяда имахме приветствен концерт, забавлявахме се с ритмите и танците на ансамбъл Владимирскиерожечники, които ни впечатлиха изключително много. Денят завърши с вкусните блинчики на баба Олга.

Програмата ни е така наредена, че, както се казва, празно няма.  На следващия ден, след закуска, се запътихме към град Владимир, открояващ се със 78 църкви и манастири. Град Владимир е бивша столица на Русия, а сега е център на туризма, наречен Златен пръстен.

златен пръстен, русия златен пръстен, русия

Златният пръстен представлява съвкупност от средновековни селища, намиращи се в Централна Русия, на североизток от руската столица Москва. Основният състав на групата включва осем града, които пазят спомени за едни от най-важните събития в руската история. Наричани са „музеи на открито“ заради намиращите се в тях архитектурни паметници – крепости, манастири, катедрали и църкви. Днес те са задължителна спирка за туристите.

На тържественото откриване на фестивала освен всички международни групи взеха участие и местните ансамбли – Росинка, Владимирскиерожечники, Русь. Всички групи представиха най-красивите си танци и костюми.

Вечерта беше изненада, подготвена от организаторите. Те бяха организирали Вечер на дружбата, в която взеха участие всички групи, представяйки музиката, песните и танците си един на друг.

Следваща спирка от пътуването ни из Русия бе село Маринино и по-точно имението Танееви, където е живял професорът от московската консерватория – композиторът Сергей Танеев. Посрещането беше пищно – хора, облечени в характерни за времето си костюми, почерпиха ни с пирожки и медовина. Разгледахме къщата, парка и църквата, намиращи се на територията на имението и чухме произведения на Сергей Танеев. Докоснахме се до руската култура, начина им на живот, игрите и забавленията.

Концертът в Ковров остава в сърцата и историята на „Балкан” завинаги. Толкова далеч от родната публика открихме ценители на нашето творчество и труд, които ни трогнаха дълбоко и ни разчувстваха. Те бяха отворили сърцата си за нас. Залата беше препълнена с хора с цветя, а емоцията на всички ни преля на края, когато кметът на града ни поздрави с най-топлите думи, които бяхме чували за България, за българите и за нашето изкуство.

ансамбъл балкан, ковров, русия

Екскурзията, която направихме в Суздал започна с посещение в музея на дървото. Разгледахме дървената църква, вятърните мелници, къщите, които се открояват с това, че са построени без никакви болтове, изцяло дървена сглобка. Видяхме начина на живот на хората в Суздал през 17 век.

След обяда ни предстоеше концерт в залата на хотела, на който участващите във фестивала групи представяха фолклора и традициите си една на друга. След вечеря отново имаше Вечер на дружбата, на която всички групи се веселяха и танцувахме заедно.

На следващия ден посетихме град Гороховец, където също ни посрещнаха с пирожки и чай. На прага на къщата на Цар Грах пък ни казаха „Добре дошли“ с питка и сол. Дадоха ни да опитаме пюре от грах и след това ни заведоха на двора да играем традиционни игри.

По-късно имахме концерт в залата на града заедно с още няколко местни групи. Концертът отново премина с огромен успех. Както публиката, така и ние бяхме щастливи и изпълнени с емоция.

Последния ден имахме концерт във Владимир, на който отново имаше специално откриване и закриване. Групите за последно представиха танците си пред публиката, а ние бяхме удостоени с честта да закрием фестивала.

владимир, ансамбъл балкан, русия

„Балкан” получи две дипломи за участието си във фестивала. След концерта беше организирана гала вечеря с всички групи и организаторите на събитието. Вечерта беше изпълнена с хубави емоции, музика и танци, обменихме контакти с другите групи, споделихме впечатления.

Както всичко хубаво, така и приключението ни в Русия достигна своя край. Стана време за прибиране в България. Семейството на „Балкан“ отново се събра.

ансамбъл балкан

Автори: Мартина и Ася

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll Up